fredag 18 november 2011

Varför har jackor så många fickor?

Jag har slutligen hittat vår civilisations sista stora problem. Ett problem som fullständigt trotsar all logik och som inte kan förklaras i andra termer än att genpoolen har fått rejäla mögel-problem. I alla fall teko-industrins genpool verkar behöva en saftig dos med klor.

Vad är då problemet?
Jo, jackfickor. De två senaste jackorna har inhandlat har bägge fyra fickor framtill. Två på höger sida och två på vänster och bägge paren fickor överlappar. Dessutom finns det innerfickor och lite annat skit men det är inte problemet. Problemet är alltså de överlappande fickorna framtill. Det betyder att om man lägger t.ex. bilnycklarna i högra fickan och sedan vill ta fram dom så får man står där och gräva en stund innan man kommer fram till vilken av de två högerfickorna man lagt nycklarna i. Galet.

Jag har förgäves sökt en rationell förklaring till detta fick-fenomen men gått bet. Det enda rationella jag kan tänka mig är att det finns ett överskott blixtlås av i Asien (där jackorna tillverkas) som måste förbrukas för att marken där blixtlåsberget ligger behövs för att odla ris och föda befolkningen. Men det är egentligen inte logiskt eftersom en ökad befolkning bara leder till mer blixtlåstillverkning och ett större berg av blixtlås och svält som följd.

Äterstår då en variant av Gilette-fenomenet. Ni vet dom där rakhyvlarna med ständigt ökande antal rakblad per hyvel. Från början var det ett rakblad och sen blev det två för att "rakningen blir bättre". Nu har man väl bortåt fem blad och argumentationen har flyttats från "bättre rakning" till "fler blad", det vill säga en rakhyvel skall inte bedömas utfrån hur bra den rakar utan uitifrån hur många blad den har. Snart ser vi sju eller nio. The sky is the limit.

Denna logik kan enkelt flyttas över till jackor. Många fickor ---> bättre. Problemet är att om man lägger fickor på fickor så gör dom inte så stor nytta, man får inte plats med mer. Men det är inte ett problem i reklamens förlovade värd, förståss. Å andra sidan har jag, ärligt talat, aldrig sett reklam för jackor som anger hur många fickor den har så den teorin håller inte riktigt.

Då kan det vara som så att nån designer klantade sig och ritatde dit ett par fickor, ändrade sig och ritade dit ett par till, i en lite annan vinkel, sen klämde han/hon nöjd med sig själv en låda vin till och somnade. Och glömde att sudda bort dom första. Dan därpå har designern en krafig Ågren och ser i kors men skickar i alla fall iväg ritningarna till bortre Asien och eftersom barnarbetare sällan ifrågasätter givna order så tillverkades ett stort parti jackor med fyra fickor framtill.

När jackorna sedan anländer till affären undrar naturligtvis personalen hurihelvete designern tänkte, men med hänsyn till hans/hennes känsliga konstnärssjäl, och bakfylla, så säger dom inget.

In i affären kommer konkurrerande designers smygande för att spionera och får syn på dom fyra fickorna och tänker "SHIT! Fyra fickor! Och mina nya har bara två framtill. Ingen kommer vilja ha jackor med bara två fickor fram längre". Och så skickar dom iltelegram till barnarbetarna i Asien med order om att sy dit ett par fickor till på jackorna. Barnarbetarna undrar givetvis om västerlänningarna är riktigt kloka men dom är ju glada att bli av med lite blixtlås, så dom kan oldla mer ris, så dom säger inget.

Så måste det vara!

/Mystery Mupp Strikes Again.

Inga kommentarer: